טיפים לשבוע הראשון לאחר הניתוח
להתמודד עם תחושת עומס בקיבה בלי להקיא
חסימת הטבעת בקליפה שנתקעה
 ויטמינים
 עצות נגד עצירות
 הריון ולידה
 דיאטה דלת פחמימות לפני הניתוח
 הוראות תזונה לאחר הניתוח של ד"ר אבינוח
 מתכונים למאכלים שמתאימים עם טבעת:

♦ ♦ ♦

טיפים לשבוע הראשון לאחר הניתוח:

תזונה

להתאים תזונה נוזלית שגם תשביע וגם תהיה איכותית – נס קפה, תה, מיצים צלולים מתוקים, מרק עוף מסונן, מרקי ירקות/פירות מסוננים, משקאות חלב, מעדן חלק.

סיכות

חשוב לדעת בנושא הסיכות על החתכים: יש בעיה להוריד מוקדם מידי את הסיכות – הניסיון מלמד שהחתכים נפתחים, מגירים נוזלים ומחייבים חבישה לאורך זמן, ועלולים להיסגר באופן פחות אסתטי (אין סיכון רפואי בכך שהחתכים נפתחים). לעומת זאת, גם להישאר הרבה זמן עם הסיכות עלול ליצור בעיה – יש אנשים שסבלו מזיהום עקב תגובת דחייה של הגוף לסיכות, ויש שנוצרה אצלם הצטלקות העור מעל הסיכות, דבר שגרם לכאבים קשים בזמן הורדתן.
לכן הרופאים חלוקים בדעותיהם לגבי הזמן הנכון להורדת הסיכות לאחר הניתוח.
ד"ר אבינוח יגיד להוריד אחרי 4 ימים. ומנגד, יש רופאים שיגידו להוריד לאחר 10 ימים או שבועיים.
אחות בקופת חולים לא תוריד אחרי 4 ימים אלא לפחות אחרי 5 ימים, ויתכן שלאחר בחינת החתכים היא תמליץ להשאיר שבוע ואפילו 10 ימים חלק מהסיכות. כדאי להיענות להמלצתה למרות שהסיכות מעצבנות.
במקביל צריך להתבונן בבית כל יום על החתכים, ולראות אם לא התפתחה פריחה או זיהום (תגובת דחייה של הגוף לסיכות), ואם לא מתחיל להצטלק עור מעל הסיכות. אם יש תופעות אלו, חשוב להראות זאת מיד לאחות או לכירורג, גם אם עדיין מוקדם להוריד.

כאבים

בימים הראשונים לאחר הניתוח, עלולים להיות כאבים, לעיתים חזקים. ניתן לשכך באמצעות אופטלגין נוזלי. הכאבים אמורים להיות נסבלים ולא מתגברים והולכים, אלא פוחתים במשך הימים.
אם כאב הולך וגובר, יש ליידע את המנתח או את צוות המרפאה שלו.
הכאבים אמורים להיעלם אחרי שבוע עד שבועיים, ותחושות האי נוחות – לאחר 3 שבועות.
אנשים דיווחו על כאבים שונים. כאבים בכתף או בגב, עקב הגז שהוכנס לבטן בזמן הניתוח, כדי להפריד בין האיברים הפנימיים, והוא משתחרר במהלך השבוע הראשון לאחר הניתוח מכל מיני מקומות בגוף.

♦ כאבים באיזור הפורט – לפעמים דווח על כאב ונפיחות באיזור שבו מונח הפורט – תיבת ההזרקה – מתחת לעור. הכאב והנפיחות תקינים כאשר הם בעוצמה נסבלת והולכים ופוחתים. במקרה של חשד לזיהום באיזור, רצוי להראות את המקום לאחות או לרופא המנתח.
♦ כאבים בזמן תנועה – בשבוע הראשון עלולים לחוש כאבים עם תנועות מסוימות. הכאב תקין כל עוד הולך ופוחת במשך הזמן.
♦ תחושת לחץ בבטן – תחושה נורמלית, שאמורה להתפוגג לחלוטין בתוך 3 שבועות.

שתיה

להקפיד על ליטר וחצי ליום, כדי לא להתייבש. אם יש חולשה ובחילות קשות – זו עלולה להיות התייבשות. במקרה זה צריך עירוי נוזלים במיון.

מנוחה

גוף אחרי הרדמה מקומית ו-5 חתכים + גוף זר, צריך מנוחה, גם אם המנותח מרגיש כמו פנתר.

תופעות שונות בעור

אלרגיה, פריחה, גירודים, עור שורף – מצוי שיקרה בגלל חומר ההרדמה. לא להיבהל, להיוועץ ברופא עור על משחה מתאימה.

פעילות גופנית

אפשר לעשות הליכות, למי שמרגיש טוב.
אין להתאמץ יותר מידי כדי לא להחליש את הגוף המתאושש מהניתוח.
באופן כללי, מי שרק מתחיל לעשות פעילות גופנית, רצוי להתחיל בהדרגה, ולהגביר עם הזמן, ולא בבת אחת.

שונות

מותר לשכב על הבטן ועל כל צד.
לא צריך למרוח החתכים במשחה אנטיביוטית.
אפשר להתקלח עם הסיכות והחתכים.

♦ ♦ ♦

להתמודד עם תחושת עומס בקיבה בלי להקיא:

אפשר לנשום נשימות עמוקות (מסג' לוושט), לעשות תנועות עם הידיים והגוף, להתהלך בחדר. עוזר גם להשתעל באופן יזום, לקנח את האף או לעשות "גרעפס" יזום.

יש להמתין כ-10 דקות, ולנסות לשתות לאט לאט ובזהירות, כל לגימה בנפרד, כדי לדחוף בעדינות את האוכל שלא מצליח לעבור.
אם השתייה רק מוסיפה על העומס – יש להמתין עוד 20 דקות לפני המשך השתייה.

שימו לב: אין להשתמש בטכניקת השתייה לאחר האכילה במטרה לדחוף את האוכל בכוח, או כדרך אכילה, גם אם זה עשוי להיות נוח מאוד. המטרה היא לא לדחוף ולאכול הרבה. המטרה היא להימנע מראש מעומס ע"י אכילה מעטה עם הפסקות מתאימות.
דחיפה של האוכל בכוח ע"י שתייה דרך קבע, גורמת להרחבת הוושט והפאוצ', ולחוסר יעילות בעתיד. כמו כן היא גורמת להתאמצות של הוושט, ועלולה לגרום להתפתחות דלקות ופצעים, תזוזת טבעת ואירוזיה.

♦ ♦ ♦

חסימת הטבעת בקליפה שנתקעה:

עלול לקרות מצב (נדיר), שבו מאכל מסוים ייתקע במעבר ויחסום אותו לגמרי, באופן ששתייה מרובה לא משחררת את התקיעה, ובאופן ששום מאכל לא מצליח להיכנס, ונגרמת הקאה.
זה יכול להיות קליפה של פרי/ירק, או חתיכת מזון שלא נלעסה היטב.

יש כמה פטנטים לפתור את הבעיה:
1. כמובן לנסות להקיא מה שנתקע. אלו המצבים שבהם נכון וצריך להקיא.
2. לשתות בעת ובעונה עם אכילת בייגלה שמיניות קטן (רק קטן, לא גדול!!!). מצוי שפטנט זה משחרר את התקיעה.
3. אם הבייגלה לא עובר, לעזוב את הבייגלה, ולנסות רק לשתות כל הזמן.
4. אם גם שתייה לא עוברת, או לא פותרת את הבעיה, לשתות שתייה חמה בלגימות קטנות. החום עשוי לגרום שינוי בשרירים המוקפים בטבעת, ולהרחיב את המעבר. גם אם מקיאים בסופו של דבר את השתייה, יש להמשיך לשתות ולהקיא.
5. אם זה לא עוזר, לנסות אחרי כמה שעות, שוב ושוב.
6. אם חלפה יממה ללא יכולת שתייה, חובה לפתוח מיידית את הטבעת ב-1/4CC, ולשתות. אפשר אחרי 4 שבועות לסגור מחדש.

♦ ♦ ♦

ויטמינים:

 תגבור ויטמינים עשוי להידרש עקב כמויות מזון קטנות.

כל עוד לא הוצרה הטבעת, וכמויות המזון עדיין גדולות, אין צורך בתוספת וויטמינים.
הדיאטניות הבריאטריות ממליצות לקחת באופן גורף מולטי ויטמין. יש רופאי משפחה שיעדיפו לקיחה רק של הוויטמינים החסרים.
בכל מקרה נחוץ מעקב של בדיקות דם לחוסרים תזונתיים כל 4-6 חודשים בשנתיים הראשונות אחרי הניתוח (בהן בד"כ מתרחשת ההרזיה הגדולה), והשלמת החסר.

♦ ♦ ♦

עצות נגד עצירות:

♦ לשתות 2 ליטר מים ביום, לאכול ירקות חיים ומבושלים באופן קבוע.

♦ 2 כוסות מים פושרים בבוקר.

♦ סלק מגורד.

♦ עגבניה מגורדת עם כפית שמן זית על קיבה ריקה.

♦ מיץ עגבניות.

♦ 5 שזיפים יבשים ב-3/4 כוס מים רותחים – להשרות 5 שעות, לשתות בערב לפני השינה ו/או בבוקר על קיבה ריקה.

♦ יוגורט אקטיביה עם כף פשתן טחון וכף סובין חיטה + לשתות כוס מים.

♦ מיץ מפלפל אדום גזר סלק וסלרי – בבוקר.

♦ פרוטזן – קוביות פירות יבשים. להתחיל מחצי קוביה.

♦ פגלקס או נורמלקס (גם בקופ"ח) – כף בכוס מים פושרים, להשרות 3 דקות ולשתות ולאחר מכן לשתות עוד כוס מים פושרים. בהתחלה פעם בבוקר ופעם בערב, ואח"כ רק בערב.

♦ פסיליום – אבקה מקליפת גרעין צמח הפסיליום. סופרפארם, בלי טעמים. כף בכוס מים או מיץ או מעדן. לשתות ליטר מים.

♦ אצל רופא המשפחה רושמים כמה תרופות לטיפול בעצירות. אבל הן יוצרות התרגלות בשימוש ממושך.

♦ ♦ ♦

הריון ולידה:

אם הטבעת אינה מהודקת יותר מידי, והתזונה טובה ומאוזנת – אין צורך לעשות שינוי בטבעת עד אשר מרגישים שהיא התהדקה קצת, ויכולת האכילה פחתה.

ברגע שקורית התהדקות, אין להמתין כמה ימים עד שהיא תשתחרר, אלא בגלל ההריון צריך לפתוח מיד בכמות קטנה מאוד לפי הצורך, כדי לאפשר המשך תזונה טובה ומאוזנת.
יש לעקוב אחר איכות התזונה בעזרת דיאטנית.

במשך ההריון עשויות להיות מספר פעמים שתידרש פתיחה קטנה – במקרי התהדקות וקשיי אכילה, במקרי תחושת כאב ולחץ בקיבה, ובכל מקרה שדורש תגבורת תזונה בריאה.
אין לפתוח את הטבעת כולה בשלבים מוקדמים של ההריון. פתיחה כזו תגרור עלייה גדולה מאוד במשקל בתקופה קצרה.

סמוך לתאריך הלידה המשוער, יש המלצה לפתוח את כל הטבעת, כדי למנוע תקלות בזמן הלידה, כגון תזוזת הטבעת עקב הלחץ המופעל בלידה.
לאחר הלידה חוזרים וסוגרים את הטבעת בהדרגה רבה. יש ללמוד מחדש את הסגירה הנכונה, כי עשויים להיות שינויים משמעותיים בין הסגירה שלפני ההריון לבין הסגירה הנדרשת לאחר שפתחו את הטבעת.

♦ ♦ ♦

דיאטה דלת פחמימות:

דיאטה דלת פחמימות לפני הניתוח מועילה כדי להקטין את גודל הכבד.
יש להמנע מכל סוגי הפחמימות – מאפים, לחמים, פסטות, תפוח אדמה וכד', פירות, מיצים ממותקים, שוקולד וכו'.
ניתן לאכול מוצרי חלב דלים בשומן, מוצרי עוף, בשר, דגים-רצוי לא מטוגן, פסטרמה,ירקות טריים ומבושלים ((לא כולל תירס, בטטה, תפו"א ואפונה), קטניות-עד כוס ליום.

אפשר לא יותר מ- 2 פרוסות לחם מחיטה מלאה ביום או 4 פרוסות לחם קל.

יש להפחית ככל הניתן בכמויות הקלוריות היומית, המטרה היא לרדת במשקל ולהקטין את הכבד ככל הניתן עד הניתוח.

בבוקר לאכול ביצה קשה או חביתה וירקות או 2 פרוסות פסטרמה. מוצרי חלב, גבינה צהובה.
צהריים, עוף / דגים מבושלים או בתנור, עם ירקות אפויים או מבושלים או מאודים
ובערב לאכול טונה וירקות. מוצרי חלב. מוצרי סויה.

לא יותר מפרי אחד ביום, מהסיבה שפירות מכילים כמות גדולה של סוכר.

♦ ♦ ♦

הוראות תזונה לאחר הניתוח
של ד"ר אבינוח:

שבוע ראשון:
במשך השבוע הראשון מותרת שתיה בלבד. נוזלים צלולים כמו: מים, מיץ, נוזל מוגז.
שתיה חמה: תה, קפה, מרק צח.
יש להתחיל לשתות באופן הדרגתי כוס במשך שעה.

שבוע שני:
כלכלה רכה, האכילה נעשית בהדרגה. כל מאכל לחוד במשך יום ללא תערובות. אין לערבל מאכלים בבלנדר.
סוגי המאכלים:
א. מאכלי חלב כמו גבינות לסוגיהן.
ב. מאכלים מבושלים כמו ירקות מבושלים – מחית, קישואים וכיו"ב.
ג. ירקות טריים.
אין צורך בנטילת ויטמינים אלא לפי הוראה מתאימה.
יש לזכור – שתיה ואכילה איטיים!!! יש ללעוס היטב ולאכול כמויות קטנות.

משבוע שלישי ואילך:
ניתן להוסיף מאכלי בשר כגון קציצות, עוף, דג, בקר.
לאחר כארבעה שבועות הכלכלה רגילה. יש לאכול לאט, כמויות קטנות וללעוס היטב.

התנהגות כללית לאחר הניתוח:
א. אין הגבלה גופנית (הליכה, ריצה, שחיה).
ב. רחצה רגילה. אין צורך בחבישת הפצעים.
ג. ביקורת ראשונה והוצאת תפרים שלושה עד חמישה ימים לאחר הניתוח.
ד. להקלת הכאב, יש ליטול אופטלגין בסירופ או כדורים.

לתיאום הידוק האבנט הקיבתי: בסורוקה: מכון הרנטגן: מיכל, מרב, סיגל: 08-6400503,
08-6400518, 08-6400459
באסותא (למבוטחי מכבי ומאוחדת בלבד): ברכה: 03-6513374 (ימים א-ג', ה', 8-14)
אין לאכול 3 שעות לפני הבדיקה.
לכל נושא אחר ובירורים שונים: אסנת: 052-2719979, ד"ר אבינוח אליעזר: 050-5312378

♦ ♦ ♦

מתכונים למאכלים שמתאימים עם טבעת:

פשטידת ירקות מתוקה

2 בטטות – פרוסות דקות
2 קישואים – מגורדים
1 בצל – קצוץ דק
אפשר להוסיף גם פטריות ו/או פלפלים קצוצים – לא חובה.
4-5 ביצים
4-5 כפות קמח מלא או קמח תפוחי אדמה או פירורי לחם
רבע כוס שמן קנולה
מלח ופלפל

לערבב הכל. לחלק ל- 2 תבניות אינגליש קייק משומנות היטב.
לאפות ב-180-200 מעלות בערך שעה.

גירסאות נוספות:
במקום הבטטות – אפשר תפוחי עץ פרוסים + תפוח אדמה קטן.
להוסיף ממתיק מלאכותי.

במקום בטטות אפשר גזר.
במקרה זה צריך להגדיל את כמות הבצל (ואם יש צורך, להוסיף ממתיק מלאכותי).

אפשר להוסיף פרוסות חצילים, ואפילו להחליף את הקישואים בחצילים או בפטריות.

עוגת גבינה ללא סוכר ושומן

1 ק"ג גבינה לבנה 5%
4-5 ביצים
3 כפות קורנפלור
כף תמצית וניל
קנמון
סוכרזית נוזלי לפי הטעם (לפחות 15 מ"ל = פקק מלא)
מעט מלח
2 כפות סוכר
1-2 כפות שטוחות קליפת לימון מגורדת

לערבב הגבינה עם הקורנפלור והחלמונים, תמצית וניל, קנמון וסוכרזית נוזלי (וקליפת לימון).
להקציף חלבונים עם המלח, ולהוסיף לקצף בהדרגה את הסוכר.
להוסיף הקצף לגבינה.
לשמן 2 תבניות אינגליש קייק בשמן קנולה ולצקת אליהן העיסה.
לאפות במדף הנמוך ביותר של התנור, בתנור שחומם 10 דקות קודם לכן ל-250 מעלות, 10 דקות.
כאשר העוגה תופחת קצת, לפתוח התנור לכמה שניות, להנמיך החום ל-180-200 מעלות ולהמשיך לאפות עוד 30-40 דקות לפי הצורך, עד לקבלת צבע שחום היטב.

העוגה נוטה להתפוצץ ולהישפך, לכן יש להסתכל מדי פעם ולפתוח את התנור לכמה שניות כאשר העוגה עולה על גדותיה, כדי שלא תישפך מהתבנית.
או לחלק כמות זו ל-3 תבניות אינגליש קייק.

עוגה מקמח מלא ללא סוכר

12 ביצים
3 כפות סוכר
3-3.5 כוסות קמח מלא (70% או 100% בתוספת 20% קמח לבן)
(אפשר להוסיף קליפות פסיליום כסיבים תזונתיים – 1/2 כוס)
2.5 שקיות אבקת אפיה
1.5 כוס מיץ תפוזים טבעי סחוט
2 כפות תמצית וניל
סוכרזית נוזלי לפי הטעם (לפחות 15 מ"ל = פקק מלא)
3/4 כוס שמן קנולה

לערבב חלמונים, שמן, וניל, מיץ תפוזים וסוכרזית נוזלי.
להוסיף קמח ואבקת אפיה, ולערבב לעיסה רכה דייסתית (קמח לפי הצורך).
להקציף החלבונים עם מעט מלח, להוסיף הסוכר בהדרגה.
לאחד הקצף עם העיסה.
לשפוך לתבנית תנור גדולה עם נייר אפייה.
לאפות בתנור מחומם ל-200 מעלות כ-25-35 דקות. להשאיר להתקרר בתנור.

הערות:
כמובן שאפשר חצי כמות, בתבנית בינונית.
פסיליום קונים בבתי טבע באריזה של כ-300 גר'. מצוין לעיכול ולשובע.

קציצות טונה

1-2 קופסאות טונה
3 ביצים
5 כפות פירורי לחם (עדיף מקמח מלא)
כף שום כתוש
1 בצל קצוץ
הרבה פטרוזיליה וכוסברה קצוצות, לפי הטעם
מלח, פלפל

לערבב הכל היטב.
לחמם היטב כ-2 כפות שמן זית במחבת/סיר רחב גדול, ליצור בידיים קציצות קטנות עגולות ולהניח לטיגון על אש נמוכה עם מכסה. להפוך לצד השני.

שוקו דיאט

1/4 ליטר חלב (בערך כוס וחצי)
3/4 ליטר מים (בערך 3.5 כוסות)
2 כפיות קקאו איכותי
7 סוכרזית
(אפשר להוסיף קצת אבקת פגלקס/נורמלקס, למניעת עצירות)

להמיס הקקאו והסוכרזית במים רותחים.
לערבב עם החלב ומים קרים לטמפרטורה המתאימה בבקבוק של ליטר.

סלטים שונים עם רוטב מתוק

כרוב לבן קצוץ, קוביות תפוחי עץ (אפשר גם שזיפים ואפרסקים), חסה חתוכה, נבטים מכל הסוגים, בצל ירוק קצוץ, קוביות מלפפון, קוביות עגבניה (אפשר בלי).

חסה חתוכה עם קוביות מנגו או פלחי תפוז קצוצים, וקצת שקדים פרוסים.
(מתאים להוסיף גם בצל ירוק).

כרוב קצוץ, בצל לבן קצוץ, קולרבי קצוץ, נבטים, גזר מגורד (לא חובה). מעט מיונז ביתי.

כרוב קצוץ, בצל ירוק קצוץ, פטרוזיליה, פלפלים קצוצים מטוגנים במעט שמן זית.
כמה טיפות רוטב סויה.

למעשה – כל וורסיה של ירקות (+פירות) שבא לכם – הולכת טוב.
לא לפחד לעשות ניסיונות שונים, ולהתפרע.
על כל הסלטים לשפוך בנוסף רוטב מתוק או כל רוטב שאתם מכירים ואוהבים.
אפשר להוסיף לכל סלט מעט שומשום קלוי.

רוטב מתוק

חצי כוס שמן קנולה, חצי כוס חומץ רגיל, כף חרדל (או יותר), מעט מלח,
ממתיק מלאכותי שווה ערך ל-2.5 כפות סוכר (7 סוכרזית)

לערבב היטב, להחזיק במקרר.

מיונית ביתית

חלמון ביצה, 2 כפיות חומץ טבעי, 1/2 כוס שמן קנולה, מלח, פלפל,
כפית חרדל אם רוצים, מעט מים לפי הצורך.

מקציפים תערובת של חלמון עם חצי מהחומץ במקצפה איטית.
מוסיפים את השמן טיפה אחר טיפה לתערובת, בסבלנות, עד שהתערובת נהיית סמיכה, ואז אפשר להמשיך להוסיף את השמן בזרם דק מהיר יותר.
מוסיפים את שאר החומץ והתבלינים, ובהתאם לסמיכות הרצויה מוסיפים מים.

חצילים אפויים בתנור

למרוח מעט שמן זית על נייר אפיה או תבנית. להניח פרוסות חצילים בעובי 1 ס"מ.
לאפות בתנור ב-180-200 מעלות, במשך כחצי שעה או יותר, עד שהחצילים רכים מאוד.
לאחסן בצפיפות בקופסה. אפשר להוסיף מעט חומץ ומעט שום כתוש או פרוס.

אפשר להוסיף את החצילים הללו לכל סלט, כולל הרוטב שלהם.

לחמניות מקמח מלא עם סיבים תזונתיים

2 קילו קמח מלא (70%, 80%, 100% – הכל טוב)
100 גר' פסיליום (2 כוסות. קונים בבתי טבע)
100 גר' פשתן טחון (1 כוס. קונים זרעי פשתן טריים בחנויות גרעינים שטוחנים את הפשתן במקום. מכניסים לפריזר מיד)
5 כפות שטוחות שמרים יבשים
3 כפות שטוחות מלח
30-36 יחידות סוכרזית (מקביל ל-10-12 כפות סוכר)
לפחות 8 כוסות מים חמים למגע היד. לפי הצורך ליצירת בצק דביק
1/2 כוס שמן קנולה

לערבב כל החומרים היבשים. את המלח שמים מתחת לקמח, כדי שלא ייגע בשמרים לפני שיתערבבו עם הקמח.
להוסיף מים חמים בהדרגה, וללוש הרבה זמן לבצק דביק ומוצק.
לשפוך מעט שמן מתחת לבצק ומעליו ולהמשיך ללוש. להוסיף שמן לפי הצורך עד שמתקבל בצק גמיש שכמעט לא נדבק.

לכסות בכיסוי ניילון, ומעליו מגבת עבה. להניח להתפחה פי 2.
ללוש שוב הרבה זמן (ולהניח שוב להתפחה קצרה – לא מוכרחים).
להפריש חלה.

להכין כ- 45 כדורים בידיים רטובות במים פושרים. להניח בתבניות על נייר אפייה.
להשהות להתפחה בתנור מחומם ל-50-75 מעלות (כ-20 דקות או לפי הצורך. להיזהר לא להתפיח יותר מידי זמן, כי אז הלחמניות שוקעות מיד, כי הן כבדות).
לאפות בחום של 180-200 מעלות, כ-20 דקות עד 40 דקות לפי הצורך, שיתקבל גוון חום אפוי.
להוציא מהתנור ולקרר. לאחסן בפריזר מיד לאחר שהתקררו – לשמירה על הטריות.